El fundador

Josep Manyanet nasqué a Tremp (Pallars Jussà, Catalunya) el dia 7 de gener de 1833, en la llar d’una família nombrosa i cristiana. Després de freqüentar l’escola primària de Tremp, va haver de treballar per completar els estudis secundaris a l’Escola Pia de Barbastre i els eclesiàstics als seminaris diocesans de Lleida i d’Urgell. Fou ordenat sacerdot el 9 d’abril de 1859. Després de dotze anys d’intens treball a la diòcesi d’Urgell al servei del bisbe Josep Caixal, es va sentir cridat per Déu a fer-se religiós i fundar dues congregacions religioses.

Amb l’aprovació del bisbe, el 1864, fundà els Fills de la Sagrada Família Jesús, Maria i Josep, i el 1874, les Missioneres Filles de la Sagrada Família de Natzaret, amb la missió d’honorar, imitar i propagar el culte a la Sagrada Família de Natzaret i procurar la formació cristiana de les famílies, principalment mitjançant l’educació del cor i de l’intel·lecte dels nens i joves i el ministeri sacerdotal.
Al llarg de quasi quaranta anys va promoure la formació i expansió dels Instituts, obrint escoles, col·legis, tallers i d’altres centres d’apostolat en diverses poblacions d’Espanya. Avui, aquests Instituts són presents a països d’Europa, les dues Amèriques, Àfrica, Àsia i Oceania.
Especialment cridat per Déu per presentar a la societat l’exemple de la Sagrada Família de Natzaret, va escriure diverses obres i opuscles i fundà la revista La Sagrada Familia a fi de propagar la devoció a la Família de Jesús, Maria i Josep; és l’inspirador del Temple Expiatori de la Sagrada Família de Barcelona, obra de l’arquitecte Antoni Gaudí, destinat a perpetuar les virtuts i exemples de la Família de Natzaret i a ser la llar de les famílies de tot el món. El 17 de desembre de 1901 morí a l’escola de Sant Andreu de Palomar, on descansen les seves despulles.
La fama de santedat que el distingí en vida, es va difondre a molts llocs. Per això, introduïda la Causa de Canonització el 1956, reconeguda l’heroïcitat de les seves virtuts el 1982 i aprovat un miracle gràcies a la seva intercessió, fou declarat Beat pel papa Joan Pau II el 1984, i vint anys després, el 16 de maig de 2004 fou canonitzat pel mateix Papa.
La seva gran aspiració era que «totes les famílies imitessin i beneïssin la Sagrada Família de Natzaret»; per això, maldà per fer un Natzaret a cada llar, una «Santa Família» de cada família.
La canonització de Josep Manyanet ratificà no solament la seva santedat, sinó també l’actualitat del seu missatge natzarè familiar. És, tanmateix, el profeta de la família, el protector de les nostres famílies.

La congregació

La nostra escola és un dels centres que pertanyen a la Congregació dels Fills de la Sagrada Família. Aquesta Orde va ser fundada per Sant Josep Manyanet l’any 1864 a Tremp. Actualment hi ha una Residència Universitària a Barcelona i 8 col·legis actius a Espanya, dels quals 7 estan a Catalunya. Aquests centres estan ubicats a Madrid, Barcelona (2), Vilafranca, Blanes, Reus, Begues i Molins de Rei. Altrament, al llarg del segle XX la vocació misionera que forma part de la proposta educativa de la Comunitat, ha portat l’Orde a obrir diferents parròquies i centres arreu del món: Itàlia, EUA, Argentina, Colòmbia, Veneçuela, Brasil, Mèxic i Camerun. Més informació sobre la Congregació:

Pastoral

El col·legi ofereix als alumnes i a les seves famílies una proposta d’educació cristiano-catòlica. La font de les actuacions educatives i de vida ens ve donada per l’Evangeli de Jesús de Natzaret. És en la família de Jesús, a Natzaret, junt amb els seus pares Maria i Josep, on el Pare Manyanet descobreix la seva original proposta educativa: “Escoles com a famílies i famílies com a escoles”. Aquest és el nostre oferiment d’escola cristiana.

Objectius

Com a escola cristiana catòlica aquest departament s’encarrega d’ambientar i impulsar la programació i realització de les iniciatives i activitats per l’animació cristiana de l’escola. També vetlla perquè el conjunt de l’acció educativa es dugui a terme d’acord amb el Caràcter Propi de les escoles del Pare Manyanet.

La Pastoral és el cor de l’escola. Quan el cor batega, l’escola funciona. Des de l’Equip de Pastoral es procura que la pastoral no sigui un element aïllat dins de l’escola sinó que tota l’escola respiri pastoral. Per això, volem promoure la formació integral dels alumnes d’acord amb l’estil de vida de l’Evangeli de Nazaret per a construir-se com a persones solidàries i compromeses i així poder millorar la societat i el món.

Algunes de les activitats programades són:

PREGÀRIA DEL MATÍ

El moment de reflexió i pregària amb què iniciem cada jornada.

CLASSES DE RELIGIÓ

Durant tota l’educació escolar des de P3 fins a 4t d’ESO els alumnes tenen, dins les hores curriculars, l’àrea de Religió Catòlica. Aquesta està programada amb continguts i activitats segons el currículum establert.

COL·LABORACIÓ AMB LA PARRÒQUIA I LA VIDA DIOCESANA (Primera Comunió i Confirmació)

Al llarg del curs fem diferents col·laboracions i celebracions litúrgiques amb la Parròquia i tenim present les propostes pastorals diocesanes.

CONVIVÈNCIES CRISTIANES

Amb els alumnes d’Educació Secundària realitzem convivències cristianes un cop al curs. Tenen una durada dos dies en els quals es vol potenciar la reflexió i la vivència dels valors cristians en un ambient diferent al de l’escola.

CELEBRACIONS A L'ESCOLA

Realitzem diferents celebracions a la capella de l’escola seguint el calendari litúrgic.

CAMPANYES DE SENSIBILITZACIÓ I SOLIDARITAT

Amb l’objectiu de sensibilitzar sobre el que és la vida i els valors cristians, així com el treball que desenvolupen molts homes i dones cristianes arreu del món, al llarg del curs organitzem diferents campanyes solidàries:

DOMUND: Missions catòliques en països en desenvolupament.
MANYANET SOLIDARI: Col·laboració amb la nostra ONG que ofereix ajuda als més necessitats d’Espanya, llatinoamèrica i camerun..
NADAL SOLIDARI-BANC D’ALIMENTS: Participem en projectes de repartiment de menjar dels més necessitats del barri o pobles.

VOLUNTARIAT

Els alumnes de 3r i 4t d’ESO tenen l’oportunitat de participar en tasques de voluntariat, tant a nivell intern com extern (Càritas, residències d’avis, Rebost Solidari, campanyes solidàries, dia de la Familia., Cross Escolar, ..).

Les nostres escoles